Thomas Carlzon Prize – bakgrund

Bakgrund och Upprop för insamlingsstiftelsen

Den 21:a juli 2022 lämnade Thomas Carlzon jordelivet blott 66 år gammal. Det blev ett för tidigt avsked till många som han berört under sitt liv. Thomas ville säga hejdå på sitt eget sätt i en positiv anda och därför hölls det ingen sorgehögtid utan istället en Minneshögtid på Drottning Victorias vilohem på Öland, där Thomas varit styrelseledamot. Gästerna satt i ljusa sommarkläder ute i trädgården och när klarinetten som var Thomas favoritinstrument spelade en Sven-Ingvars-melodi kvittrade fåglarna runtom i träden ikapp med instrumentet. Biskop emeritus Jan-Olof Johansson höll i taktpinnen under minneshögtiden. Och man kunde riktigt höra Thomas mana på gästerna att ”Kläm i nu då, sjung högre!”

Gästerna satt i sommarkläder ute i trädgården och när klarinetten som var hans favoritinstrument spelade en Sven-Ingvars-melodi kvittrade fåglarna runtom i träden ikapp med instrumentet. Biskop emeritus Jan-Olof Johansson höll i taktpinnen under minneshögtiden. Och man kunde riktigt höra Thomas mana på gästerna att ”Kläm i nu då, sjung högre!”

Thomas Carlzon hade en lång karriär som företagsledare i höga chefsroller på IKEA, de sista 10 åren som VD för IKEA Sverige. Han satt under flera års tid i styrelsen för Linnéuniversitetet och verkade för Småland i många olika sammanhang. Han var också Landshövding 2017-2019 i Kalmar län. När han slutade på IKEA i 60-års åldern ville han starta ett eget företag och agera som coach, mentor och i styrelseroller. Jag träffade Thomas för första gången när han var gäst på ett event på Videum Science Park som ligger i nära anslutning till Linnéuniversitetet i Växjö. Thomas pratade engagerat och som alltid med sina händer vilt gestikulerande. Han pratade om ”att stå med fötterna i den småländska myllan”. Efteråt gick jag fram och hälsade och berättade att jag brevväxlat med Ingvar Kamprad som var min förebild. Thomas skrattade sitt bullrande skratt och sedan bokade vi in en fika. På den vägen var det och sedan var Thomas med i vår styrelse i nästan 6 års tid. 

 

Thomas hade en positiv energi som smittade av sig. Vi hade många förtroliga samtal om framtiden och det var både affärer men också samtal av mer privat karaktär. Han trodde på mig som entreprenör och han trodde som jag alltid säger, att vår resa bara har börjat. Jag fick en bekräftelse om att jag var på rätt väg på vår resa och det är oftast inte så mycket mer än så som behövs för att man ska fortsätta med sitt driv. 

Den 12:e juli 2022 pratade jag med Thomas för sista gången. Jag satt i bilen med min son på väg ner till Båstad för att se på tennis. Han berättade då att ”sista kapitlet på Carlzons bok” hade börjat. Men den positiva andan fanns där ännu. Vi pratade om Wimbledon och Båstadtennisen. Thomas var i sitt sommarhus på Öland och han kunde se havet från sitt sovrum. Familjen fanns där i hans närhet. Det kunde ta upp till 7 månader och när det väl var dags så skulle det vara ”rock n´roll” och inga dysterheter och det var ju också så det blev på minneshögtiden. Men det skulle inte dröja 7 månader utan bara 9 dagar tills Thomas gick vidare. Efter samtalet när vi lagt på sa jag spontant direkt där i bilen till min son att ”Man borde starta ett Thomas Carlzon-pris”. Jag funderade vidare lite på hur under dagarna i Båstad och veckan därpå skickade jag ett sms till Thomas om att kanske komma och besöka honom. Men det var dagen innan Thomas lämnade oss och dagen därpå fanns inte Thomas längre ibland oss. 

Thomas brann för ledarskap och entreprenörskap. Det jag vill göra är att skicka den energin jag fick av Thomas vidare till andra som har ambitionen att bygga ett företag eller en organisation som ledare eller entreprenörer. I samråd med Thomas fru och döttrar har jag därför beslutat att instifta ”Einar Operating insamlingsstiftelse, Thomas Carlzon Prize”. 

Växjö den 9 november 2022

Gustav Einarsson